Zo start je een niche webshop

WebshopWebshops zijn erg hot anno 2015 en het hebben van een webshop is erg leuk en kan voor veel bedrijven een extra inkomstenbron zijn. Maar met alleen het hebben van een webshop ben je er nog niet. Succes van een webshop hangt af van veel verschillende factoren zoals goede organische vindbaarheid door middel van zoekmachine optimalisatie SEO. Hoe beter jouw webshop organisch gevonden wordt in de zoekmachines, hoe mooier natuurlijk. Al deze bezoekers leveren jouw namelijk wel bestellingen op en in tegenstelling tot zoekmachine adverteren (SEA) kosten deze bezoekers geen geld. Voor je winstgevendheid dus erg fijn!

Wil je gaan starten met een webshop, begin dan een niche webshop. Een niche webshop is een webshop die zich richt op een bepaald product(en) of alleen een bepaald merk. Zo hebben wij een drietal webshops namelijk Biertap-shop.nl, Campingslaapcomfort.nl en Tent-store.nl. Biertap-shop.nl voor het kopen van een biertap, Campingslaapcomfort.nl voor het kopen van een luchtbed of slaapzak en Tent-store.nl voor het kopen van een tent.

Groot voordeel van een niche webshop is dat bezoekers en klanten je gelijk als een specialist gaan zien en alle content gaat over een luchtbed kopen, biertap kopen of een tent kopen. Voor de organische zoekresultaten in zoekmachines als Google levert dit een ontzettend groot voordeel op omdat jouw webshop makkelijk(er) goed gevonden zal worden in de zoekmachines. Gratis bezoekers die zorgen voor omzet is dan het gevolg.

Het vinden van de niche voor jouw webshop

Vraag is nu hoe je kunt onderzoeken wat een interessante niche webshop zou kunnen zijn? Aan de hand van een paar simpele stappen kun je onderzoeken hoe jij een niche webshop kunt starten.

  1. Kijk naar producten die jouw aanspreken en die jij graag zou willen verkopen online. Denk bijvoorbeeld aan dartborden en dartpijlen of tennisrackets en tenniskleding voor als je een tennisliefhebber bent of andere producten waar jij warm voor loopt. Maak een overzichtelijk lijstje van al deze producten
  2. Login in je Google Adwords account (of open een Adwords account) en ga naar zoekwoordplanner van Google Adwords. Met deze handige tool van Google kun je gratis onderzoeken hoeveel er gemiddeld per maand wordt gezocht naar de producten die jij bij punt 1 hebt aangegeven

Probeer de combinaties van zoekwoorden die je in de zoekwoordplanner invoert wel steeds specifieker te maken. Exporteer de lijst met zoekwoorden als een CSV bestand (klik hiervoor op downloaden rechtsboven het overzicht met zoekcombinaties), dit CSV bestand kun je opslaan als een exel bestand. Met je gevonden lijst aan zoekwoorden kun je nu aan de slag om binnen Google te kijken hoeveel pagina’s er over een zoekcombinatie gaan die jij hebt ingevoerd (schrik niet van de aantallen die je ziet in Google, dit is normaal).

Nu je een lijst van zoekwoorden hebt en weet hoeveel pagina’s er binnen Google gaan over jouw zoekcombinatie kun je de KEI index gaan berekenen (Keyword effectiveness index). Dit is een soort van effectiviteitsindex die aangeeft hoe groot de kans is dat je organisch goed gevonden gaat worden in Google. In de onderstaande foto leg ik je uit hoe je de KEI index kunt berekenen.

Zoekwoord onderzoek voor zoekmachine optimalisatie

Als uitgangspunt kun je voor een zoekcombinatie een KEI index van 0,6% of hoger als waardevol beschouwen. Ga dus bij het bepalen van je definitieve niche webshop uit van de zoekcombinaties met de beste scoringskans en als je voor die zoekcombinaties een KEI index hebt van 0,6% of hoger dan heb je een goede kans om organisch goed gevonden te gaan worden in zoekmachines als Google. Dit is slechts de basis!

Voordat je definitief met je niche webshop begint is het nog wel zaak om te onderzoeken of je de producten goedkoop kunt inkopen zodat je goede marges hebt. Heb je een leverancier en kun je jouw producten goedkoop inkopen en heb je KEI indexen van 0,6% of hoger dan heb je jouw niche webshop gevonden en kun je starten!

Heb jij moeite met het vinden van jouw niche webshop, vragen over het starten van een niche webshop of andere relevante webshop ervaringen die je wilt delen? Stel je vraag hieronder of plaats een reactie en wij helpen je verder….

Leave a Reply

Your email address will not be published.